Lecția 17 – Verbul – Indicativul – Formarea prezentului la verbele regulate

Lecția 17 – Verbul – Indicativul – Formarea prezentului la verbele regulate

Daca vă amintiți conjugarea verbelor “HABEN” si “SEIN” v-am subliniat terminatiile verbale pentru fiecare persoana in parte. Acum este timpul sa învățați mai pe larg cum se formeaza timpul prezent.

Timpul prezent al verbului se formeaza de la forma de infinitiv a verbului (forma sub care gasesti verbul in dictionar) prin inlaturarea terminatiei -en sau -n, la care se adauga urmatoarele terminatii, in functie de numar si persoana: -e, -st, -t, -en, -t, -en.

Majoritatea verbelor in limba germana se termina la infinitiv in -en: wohnen, lesen, sprechen, haben. Unele verbe se termina in -n, cum este verbul “sein”.

EX: machen – verb slab* (inlaturam terminatia de infinitiv “-en” si o inlocuim cu terminatiile specifice prezentate mai sus):

ich mach+e = eu fac

du mach+st = tu faci

er / sie / es mach+t = el / ea / fac

wir mach+en = noi facem

ihr mach+t = voi faceti

sie / Sie mach+en = ei fac / Dvs. faceti

Indicat este ca verbul sa fie invatat cu cele trei forme ale sale :

Infinitiv : machen (mahăn) = a face;

Imperfect : machte (mahte) = faceam;

Participiu II : gemacht (ghemaht) = am facut;

*

Alte verbe care se conjuga la fel : brauchen = a avea nevoie, bringen = a aduce, fragen = a intreba, gehen = a merge, heißen = a se numi, kaufen = a cumpara, kommen = a veni, leben = a trai, wohnen = a locui;

Obs.!!! Verbele ale caror radacini se termina in -t-, -d-, -gn-, primesc un -e- de legatura inaintea terminatiilor de persoana si numar: -st, -t.

EX: arbeiten = a munci (arbeit-t-en) – verb slab*;

ich arbeit+e = eu muncesc;

du arbeit+e+st = tu muncesti;

er / sie / es arbeit+e+t = el / ea munceste;

wir arbeit+en = noi muncim;

ihr arbeit+e+t = voi munciti;

sie / Sie arbeit+en = ei muncesc/ Dvs.munciti;

Alte verbe care se conjuga la fel : reden = a vorbi, regnen = a ploua, heiraten = a se casatori, schneiden = a taia, melden = a anunta, finden = a gasi;

* Dupa criteriul fonetico-morfologic verbele pot fi slabe si tari.

Video de ©Octavst

Mulțumesc mult pentru Like și Abonare!

Abonați-vă la canalul meu de YouTube pentru a fi la curent cu cele mai noi lecții.

http://www.youtube.com/user/octavst?sub_confirmation=1

Învață Germană Fără Profesor

Această pagină este creată și dedicată persoanelor care vor să studieze si să învețe Limba Germană. Cursurile noastre video sunt gratuite și pot fi accesate online de oricine. Toate cursurile video conțin lecții pentru a ușura munca persoanelor dornice de a studia și învăța. Important! Nu oferim nici un fel de asigurari și nu garantăm nimic, videoclipurile și articolele de pe acest pagină au scop informativ. EN: We do not offer any kind of insurance and we do not guarantee anything, the videos and articles on this page are for informational purposes.

You may also like...

%d bloggers like this: