Hamburg, Germania

Hamburg – al doilea oras dupa numar de locuitori din Germania, o locatie cumva nedreptatita din punct de vedere turistic – majoritatea celor care aleg aceasta tara, pentru un sejur sau un city break, aleg orase sau regiuni mai renumite, precum Munchen-Bavaria, sau aleg sa ajunga aici doar in perioada festivalurilor germane de traditie (Oktoberfest).

Hamburg insa este o destinatie de sine statatoare iar locuitorii de aici sunt mandri de originea lor si de orasul lor, cu istoria, traditiile si specificul lui.

Portul Hamburg este o destinație turistica in sine, locul pe unde 8 milioane de containere sunt manevrate in fiecare an, preluate sau trimise spre alte destinații din întreaga lume. Nu trebuie sa fii inginer sau fan al utilajelor de construcții sau de manevrat pentru ca sa îți placa dansul permanent al macaralelor, briza din port și forfota continua.

Din 1703, piața de peste oferă atât posibilitatea de a-ți achiziționa orice produs specific prin participarea la licitațiile care se organizează in sala de licitatii, cat si o atractie turistica in sine. Forfota pietei ti se va parea un spectacol in sine mai ales atunci cand alegi sa il privesti cu o ceasca de cafea in mana sau bucurandu-ti papilele gustative cu un…fish-sandwich delicios, desigur!

Jungfernstieg reprezinta centrul orasului pentru localnici si turisti deopotriva – aici veneau, duminica de duminica, in vremuri nu chiar atat de mult apuse, parintii impreuna cu fetele lor nemaritate pentru a le “prezenta” (Jungfern – fata nemaritata). Te poti plimba asadar pe aceasta artera, bucurandu-te de o promenada pe malul lacului Alster, un lac artifical facut dupa construirea unui dig pe raul Alster, unul din afluentii Elbei, sau te poti relaxa in cadrul unei sesiuni de shopping in Alsterhaus sau in alte magazine din zona.

Alster este o atractie iubita de localnici si turisti – un lac artifical, asa cum spuneam, de 160 de hectare, situat in centrul Hamburgului, bucuria celor care iubesc plimbarile pe apa, cu vaporasul cu aburi sau barcile de agrement.

Fie ca alegeti sa va petreceti ziua plimbandu-va pe apele lacului, fie ca alegeti sa va relaxati intr-o cafenea sau un restaurant de pe mal, Alster iti va oferi prilejul de a te bucura de natura fara doar si poate.

In Hamburg exista o serie de nave muzeu – foste nave cu o insemnatate in istoria maritima a Hamburgului dar care, odata cu iesirea din exploatare, au fost transformate in muzee. Vizitandu-le, fie ca alegi Cap San DiegoLightship ori Rickmer Rickmers, vei avea prilejul de a pasi pe urmele vechilor marinari de odinioara, exploratori ai marilor si oceanelor lumii, dar si sa intelegeti mai in profunzime spiritul locuitorilor de aici, care au crescut cu aceste nave, le-au vazut plecand si sosind in port sau le-au vazut transformate in muzeu…plutitor.

Denumit “cel mai mare santier al Europei”, Hafen City este un proiect ambitios al comunitatii hamburgheze de a construi un oras in interiorul orasului – un district urban de largi dimensiuni, cu o arhitectura proprie, moderna, cu spatii de birouri si promenade pe malul Elbei, langa port.

Ca atractii turistice, aici veti gasi orasul in miniatura Miniatur Wunderland, sala de concerte Elbphilharmonie, cu o acustica la cel mai inalt nivel din intreaga Europa sau Speicherstadt, cel mai mare cartier de depozite din intreaga lume, zona fiind inaltata in 1883 si inclusa incepand cu 2015 in patrimoniul UNESCO.

Daca ajungeti intr-un city break in Hamburg, este pacat sa ratati bisericile – emblematice pentru acest oras port, acestea constituie puncte de atractie turistice dar si repere orientative, datorita inaltimii turlelor, pentru turisti si localnici.

Cele cinci biserici importante din Hamburg si pe care va recomandam sa le vizitati:

Michaelis – cea mai importanta si cea care atrage cel mai mare numar de vizitatori; o biserica veche de peste 350 de ani, reconstruita de 3 ori intre 1641 si 1912 si care ofera vizitatorilor atat posibilitatea de a fi martori, prin intermediul unei prezentari afisate pe un ecran panoramic mare, de 5 metri, a istoriei ultimilor 1000 de ani ai Hamburgului cat si incantarea urcarii pe platforma bisericii, aflata la o inaltime de 106 metri, de unde veti putea vedea o priveliste panoramica asupra intregului oras, a portului si a imprejurimilor
Jacobi – o biserica ce a fost construita in secolul al XIV-lea si care atrage turistii prin faptul ca aici iti vor incanta auzul concertele de orga, cea mai veche orga din perioada baroca din toata Europa nordica, construita in 1693 si restaurata.
Katharinen – un lacas de cult a carui piatra de temelie a fost pusa in jurul anului 1250 si care, cu al ei turn de 115 m care poarta figura Sfintei Caterina, reprezinta a treia biserica dupa vechime din Hamburg.

Nikolai – o biserica ce a fost initial construita in secolul al XII-lea, extinsa in secolul al XV-lea dar distrusa in totalitate de incendiul din 1842; reconstruita, a fost din nou distrusa in intregime de bombardamentele care au distrus Hamburgul in 1943. In prezent, biserica a fost reconstruita pe o noua locatie, fiind finalizata in 1962 si asezata pe locul unde poate fi admirata si astazi.
Petri – cea mai veche biserica din Hamburg, a carei constructie este plasata de istorici cu mult inainte de prima ei atestare documentara din 1195 si care este situata in cartierul Mönckebergstrasse, renumit pentru arterele sale pline de magazine si locatii de shopping. Puteti asadar imbina cultura cu distractia…pana vi se termina banii de pe cardul de cumparaturi.

Vechiul Tunel Elbe (Alter Elbtunnel) – un tunel lung de 426 de metri prin care poti sa te plimbi pe sub Elba dupa ce ajungi la 24 de metri sub nivelul pamantului, cu ajutorul unui lift, gratuit. La inaugurarea sa in 1911, tunelul era primul de acest fel din Europa si reprezenta o minune a tehnicii de la acea vreme.

Alsterpark este cel mai renumit parc din Hamburg, situat pe malul lacului Alster – o locatie verde, care atrage turisti si localnici, o locatie unde poti respira aer curat, te poti bucura de soare, de natura, de plimbari cu vaporasul sau barcile de agrement pe luciul de apa sau poti face miscare; Alster este si “magnetul” care atrage an de an, in luna mai, zecile de mii de turisti care vin la “Festivalul ciresilor japonezi”, un festival in care frumusetea florilor este completata de mmulta dispozitie in timpul zilei si focuri de artificii noaptea.

%d bloggers like this: