Cum se spune un nume pe litere în Limba Germană?

Modul recomandat de a spune un nume pe litere în limba Germană:

În limba Germană unele litere au mai multe pronunţii, ceea ce îngreunează uneori citirea lor, iar pentru o întelegere cât mai corectă, puteţi fi rugat în nenumărate situaţii să silabisiţi un nume pe litere. În următoarele rânduri vom învătă cum se spune un nume pe litere în limba Germană.

Una din variantele cel mai des întâlnite în limba Română, atunci când vrem să spune un nume pe litere, este: (vom folosi, de exemplu numele “Alin”) A de la “Ana”, L de la “Lazăr”, I de la “Ion”, N de la “Nicolae”. În limba Germană este aproximativ aceeaşi formulă, schimbările fiind:

1. în loc de “de la” vom utiliza “wie”.

2. iar în locul numelor “Ana”, “Lazăr”, “Ion” şi “Nicolae” vom folosi varianta Germană, şi anume “Anton”, “Ludwig”, “Ida” şi “Nordpol”. (nu este obligatoriu sa folosiţi numele întâlnite în alfabetul fonetic German, puteţi folosi şi nume de oraşe Germane sau nume de ţări în limba Germană). Atenţie! dacă doriţi să folosiţi nume de ţări sau oraşe, trebuie să fiţi siguri pe scrierea şi pronunţia acestora în limba Germană, de exemplu: “Austria” în limba Germană se scrie “Österreich” şi se pronunţă “iostăr-raih”.

Dacă doriţi să spuneţi “la fel ca prima literă din…” puteţi folosi exprimarea “wie der erste Buchstabe in…”.

Cum spui “Alin” în limba Germană, pe litere?

A wie “Anton”, L wie “Ludwig”, I wie “Ida”, N wie “Nordpol”.

Câteva propoziţii de bază, utile în acest tip de situaţie:

Care este numele dvs.? – Wie heißen Sie? (pronunţia : vi haisăn zi?) (formal)

Cum te numeşti? – Wie heißt du? (pronunţia : vi haist du?)

Care este numele dvs. de familie? – Was ist Ihren Nachname? (pronunţia : vas ist irăn nah-name?)

Numele meu este… – Ich heiße… (pronunţia : ih haise…)

Puteţi spune numele pe litere, vă rog? – Können Sie den Namen bitte buchstabieren? (pronunţia : chionăn zi den Namen bite buhştabirăn?)

Puteţi spune numele dvs. pe litere, vă rog? – Können Sie bitte Ihren Namen buchstabieren? (pronunţia : chionăn zi bite irăn Namen buhştabirăn?)

Da, pot – Ja, Ich kann (pronunţia : ia, ih can)

Învață Germană Fără Profesor

Această pagină este creată și dedicată persoanelor care vor să studieze si să învețe Limba Germană. Cursurile noastre video sunt gratuite și pot fi accesate online de oricine. Toate cursurile video conțin lecții pentru a ușura munca persoanelor dornice de a studia și învăța. Important! Nu oferim nici un fel de asigurari și nu garantăm nimic, videoclipurile și articolele de pe acest pagină au scop informativ. EN: We do not offer any kind of insurance and we do not guarantee anything, the videos and articles on this page are for informational purposes.

You may also like...

%d bloggers like this: